3 Misverstanden over soa’s die we uit de wereld willen helpen
Al jaren blijft het aantal nieuwe soa’s in Nederland op een stabiel niveau. Hoewel het uitblijven van een stijging in het aantal soa’s vanzelfsprekend positief is, is er ook geen daling zichtbaar. Dat is opvallend, omdat vrijwel iedereen beschikt over kennis van soa’s, de verspreiding hiervan en het voorkomen van een besmetting.
Hoe komt het dat er dan toch duizenden mensen per jaar besmet raken met een soa? Dit kan komen door onoplettendheid en een gebrek aan verantwoordelijkheid, maar komt soms ook door een simpel gebrek aan kennis.
Daarom helpen wij drie veel gehoorde misverstanden over soa’s uit de wereld te helpen.
1. Geen klachten, dus geen soa
Helaas, veel soa’s veroorzaken lang niet altijd klachten. Dit geldt in het bijzonder voor chlamydia en gonorroe, direct de twee meest voorkomende soa’s in Nederland. Deze twee bacteriële aandoeningen veroorzaken bijzonder vaak geen klachten. Slechts 10% van de vrouwen en 50% van de mannen ondervinden klachten bij een chlamydiabesmetting.
Bij gonorroe hebben meer mensen last van klachten, maar ook hier kan de besmetting verlopen zonder enige symptomen.
Toch is de soa in dergelijke gevallen alsnog besmettelijk. Ook kunnen er alsnog latere complicaties optreden, die ernstiger zijn dan eventuele klachten in de beginfase.
2. Alleen soa’s bij genitaal contact
Nog een veelgehoord misverstand is dat soa’s alleen via genitaal contact overgedragen kunnen worden. Hoewel in de meeste gevallen de kans het grootste is bij genitaal contact, kan een soa ook via orale of anale seks worden overgedragen.
In enkele gevallen, zoals genitale wratten, kan zelfs het delen van een handdoek voldoende zijn. Dit is overigens niet het geval voor soa’s als chlamydia en gonorroe.
Ook bij onveilige orale en anale seks wordt een regelmatige soa test sterk aanbevolen om zeker te zijn van gezondheid.
3. Soa’s gaan vanzelf over
Hoewel sommige soa’s vanzelf over kunnen gaan, is hier in geen enkel geval een garantie voor en is dit bovendien niet de veiligste manier om van een soa af te komen. Tot deze tijd kan een soa alsnog (blijvende) schade aanrichten. Bovendien kan in deze periode een soa worden overgedragen op anderen.
Er bestaat geen enkele soa die altijd vanzelf overgaat. Het is niet alleen gevaarlijk, maar ook immoreel om een soa niet te laten behandelen, maar wel seksueel actief te blijven. Laat daarom altijd een soa test uitvoeren wanneer je onveilige seks hebt gehad.