Hoe moeten rollators correct worden afgesteld?
Een veel gebruikt hulpmiddel sinds de jaren ’80 voor personen met een minder goede mobiliteit zijn de rollators. Een rollator geeft ondersteuning tijdens het lopen en het stilstaan en geeft mensen hun vrijheid terug om zich te kunnen verplaatsen zonder hulp van anderen. Eind jaren ’70 werd dit hulpmiddel in Zweden uitgevonden door wielen onder het looprek te plaatsen en in 1987 werd hij in Nederland geïntroduceerd. In de loop van de jaren zijn kleine aanpassingen gedaan, zoals het verbeteren van de stabiliteit, andere kleuren en het lichter maken van het materiaal. Maar hoe stel je een rollator goed af voordat je hem kunt gebruiken?
Waarom moeten rollators goede worden afgesteld?
Alleen als de gebruiker het hulpmiddel goed gebruikt kunnen blessures worden voorkomen. Dit geldt voor elk hulpmiddel, dus ook voor rollators. De afstelling moet worden gedaan op de lichaamslengte, want als iemand te ver vooraf moet buigen bijvoorbeeld kunnen er rugklachten ontstaan. Als een rollator te hoog staat afgesteld kunnen er juist schouderklachten worden veroorzaakt omdat de gebruiker deze steeds moet dragen. Je kunt dit hulpmiddel afstellen door middel van de handvaten op de juiste hoogte in te stellen.
De standaard vuistregel is dat als je achter de rollator staat je rechtop moet gaan staan met jouw rug zo recht mogelijk. Als de handvaten dan uitkomen op de hoogte van jouw horloge, dan zou dit de juiste hoogte voor jou zijn. Het is vanzelfsprekend dat een rollator lekker moet lopen en per persoon kan dit dan ook een kleine afwijking hebben. Zorg echter dat je niet boven een centimeter afwijking aanhoudt van deze vuistregel om blessures in rug, nek en schouders te voorkomen.
Hoe werkt het instellen van de hoogte precies?
Voor vrijwel alle rollators geldt dezelfde instelmogelijkheden. Het ene model heeft de mogelijkheid om via een stelschroef de handvaten te verhogen of verlagen, en het andere model doet dit trapsgewijs door een kliksysteem. De techniek van de stelschroef houdt in dat je deze los kunt draaien en de hoogte kan instellen. Let hierbij goed op dat je aan beide zijden een gelijke hoogte instelt. Een snellere techniek is het kliksysteem waarbij je ook niet de kans oploopt dat ze ongelijk staan omdat dit in vaste afmetingen gaat. Je kunt het palet inhouden en doorklikken om de hoogte van de handvaten te wijzigen. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren is het kliksysteem de optie die aangeraden wordt. Juist omdat je voorkomt dat ongemerkt aan beide zijden een andere hoogte hebt en daardoor dus scheef gaat lopen.
Een ideaal hulpmiddel voor mobiliteit
Eigenlijk zijn rollators de meest ideale hulpmiddelen als het gaat om je mobiliteit te verbeteren en de afhankelijkheid van andere op dat gebied te beperken. Een rollator is namelijk zelfs nog aan te raden boven een wandelstok, omdat deze minder stabiliteit geeft en ook daar je houding ongewenst scheef is waardoor blessures zich kunnen ontwikkelen. Zorg voor een goede afstelling van jouw hulpmiddel en je zult veel vrijheid terugkrijgen en de wijde wereld weer in kunnen trekken.